BABY ARTISTS: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΒΡΕΦΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΩΝ
(Πρόγραμμα για παιδιά)
2ος ΚΥΚΛΟΣ - ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ

 

Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε βρέφη και παιδιά ηλικίας 4 μηνών – 6 χρόνων και τους γονείς/συνοδούς τους και τους προσκαλεί σε ένα περιβάλλον παιχνιδιού, χαράς και ανθρώπινης επικοινωνίας όπου ένα συγκροτημένο και μελετημένο πρόγραμμα αποσκοπεί στη ανάπτυξη των μουσικών ικανοτήτων των παιδιών.

Ο γονιός/κηδεμόνας συμμετέχει στο μάθημα και λειτουργεί ως πρότυπο για το παιδί, ενώ ταυτόχρονα εκπαιδεύεται και ο ίδιος προκειμένου να είναι σε θέση να αξιολογεί τα στάδια μουσικής ανάπτυξης του παιδιού του και να προσφέρει στο παιδί ανάλογες μουσικές εμπειρίες στο σπίτι, συμβάλλοντας έτσι αποφασιστικά στη μουσική του ανάπτυξη. Η μουσική ανάπτυξη των παιδιών παρακολουθείται και καταγράφεται συστηματικά από τους διδάσκοντες, ενώ η διδασκαλία προσαρμόζεται στις ιδιαίτερες μουσικές ανάγκες κάθε παιδιού. Τα μαθήματα είναι ομαδικά, ωστόσο υπάρχει σημαντική εξατομίκευση της διδασκαλίας

 

Σκοπός του προγράμματος

Το Πρόγραμμα Μουσικής Ανάπτυξης Βρεφών και Νηπίων αφορά σε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα μουσικής για βρέφη και νήπια από 4 μηνών ως 6 χρόνων. Το Πρόγραμμα βασίζεται στις βασικές ερευνητικές και μεθοδολογικές αρχές της Θεωρίας Μουσικής Μάθησης (Music Learning Theory), και σε ερευνητικά ευρήματα σύμφωνα με τα οποία τα πρώτα χρόνια της ζωής είναι τα πιο σημαντικά για την ανάπτυξη του μουσικού ταλέντου. Η σημαντικότητα των πρώτων χρόνων της ζωής σχετίζεται με την πλαστικότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου που επιτρέπει τη δημιουργία "μουσικών δικτύων" στο εσωτερικό του.

Σκοπός του προγράμματος είναι παρεμβαίνοντας με σωστή μεθοδολογία κατά τα πρώτα πολύ σημαντικά χρόνια της ζωής, να επιφέρει τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα ως προς την ανάπτυξη του μουσικού δυναμικού των παιδιών, μέσα σε ένα περιβάλλον παιγνιώδες, χαρούμενο και συναισθηματικά ασφαλές.

 

Υλοποίηση

Οι τάξεις οργανώνονται με βάση την ηλικία και τη μουσική ετοιμότητα των παιδιών. Τις περισσότερες φορές ο αρχικός διαχωρισμός γίνεται με βάση τη χρονολογική ηλικία σε τάξεις για παιδιά α) 4 – 12 μηνών, β) 1 – 2 ετών, γ) 2 – 3 ετών, και δ) 3-4 ετών, ηλικιακά επίπεδα κατά τα οποία ο γονιός συμμετέχει στο μάθημα με το παιδί του. Τα παιδιά 4-6 χρόνων εισάγονται σε τμήματα χωρίς γονείς. Το επίπεδο των μαθημάτων και το αναλυτικό πρόγραμμα διαφοροποιείται με βάση το στάδιο μουσικής ανάπτυξης στο οποίο βρίσκονται τα παιδιά –μαθητές.

Η ακαδημαική χρονιά διακρίνεται σε δύο κύκλους, τον 1ο κύκλο (Οκτώβριος – Ιανουάριος) και τον 2ο κύκλο (Φεβρουάριος - Μάιος). Κάθε κύκλος αποτελείται από 12 μαθήματα-συναντήσεις. Η πρώτη συνάντηση είναι συνάντηση ενημέρωσης – μάθημα μόνο για γονείς. Τα μαθήματα διαρκούν 45΄ λεπτά της ώρας, και διενεργούνται σε εβδομαδιαία βάση. Η τελευταία συνεδρία κάθε κύκλου είναι συνάντηση αξιολόγησης μόνο με τους γονείς, όπου διενεργείται «αξιολόγηση» της μουσικής ανάπτυξης του παιδιού που επιτεύχθη κατά τη διάρκεια του κύκλου. Η παραμονή ενός παιδιού στο πρόγραμμα μπορεί να διαρκέσει από έναν κύκλο ως κάποια χρόνια, ανάλογα με τον ρυθμό μουσικής του ανάπτυξης και το επίπεδο στο οποίο επιθυμεί να φτάσει μουσικά.

 

Χώρος υλοποίησης του Προγράμματος

Το Πρόγραμμα υλοποιείται σε χώρο ειδικά μισθωμένο από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για το σκοπό αυτό και τις ανάγκες του συγκεκριμένου προγράμματος, στις εγκαταστάσεις των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη (Παιδικός Σταθμός – Νηπιαγωγείο – Δημοτικό), 6ο χλμ. Χαριλάου – Θέρμης, με εύκολη και γρήγορη πρόσβαση και άνετο πάρκινγκ εντός του χώρου των Εκπαιδευτηρίων.

 

Εγγραφές - Έναρξη μαθημάτων για τον Εαρινό Κύκλο 2015-2016

Οι εγγραφές για τον εαρινό κύκλο του Προγράμματος Μουσικής Ανάπτυξης Βρεφών και Νηπίων (Φεβρουάριος 2016 - Ιουνιος 2016) ξεκινούν τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου και ολοκληρώνονται την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016 ή νωρίτερα εφόσον συμπληρωθούν τα τμήματα.

Σας υπενθυμίζουμε ότι στο Πρόγραμμα γίνονται δεκτά παιδιά από 4 μηνών ως 4 χρόνων σε τμήματα με γονείς, και νήπια 4 – 6 χρόνων σε τμήματα χωρίς γονείς.

Η πρώτη συνάντηση του κύκλου αφορά σε συνάντηση ενημέρωσης μόνο για γονείς, και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου, στις 18:00 στη Βιβλιοθήκη των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη (Παιδικός Σταθμός - Νηπιαγωγίο - Δημοτικό).

Τα μαθήματα με τα παιδιά ξεκινούν την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016.

Τμήματα θα λειτουργούν κατά τις ημέρες Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή απόγευμα και Σάββατο πρωί.

Για τη συμμετοχή στα τμήματα θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας με βάση την ημερομηνία εγγραφής. Τα δίδακτρα του κύκλου ανέρχονται σε 180 ευρώ, και με την εγγραφή προκαταβάλλονται τα 100 ευρώ του ποσού αυτού. Η εξόφληση των διδάκτρων γίνεται ως την 4η Απριλίου 2016. Το δεύτερο παιδί (αδερφάκι) έχει έκπτωση διδάκτρων 15%. Δεν υπάρχει πολιτική επιστροφής των χρημάτων εφόσον ξεκινήσει ο κύκλος των μαθημάτων, παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις ειδικά αιτιολογημένες. Δεν υπάρχει πολιτική επιστροφής των χρημάτων εφόσον ξεκινήσει ο κύκλος των μαθημάτων, παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις ειδικά αιτιολογημένες.

Σημειώνεται ότι η δέσμευση της θέσης ενός παιδιού στο πρόγραμμα λαμβάνει χώρα με την πραγματοποίηση της εγγραφής του. Λαμβάνεται μέριμνα για την τοποθέτηση του παιδιού στην προτιμώμενη από τον γονέα ημέρα παρακολούθησης, ωστόσο αυτό είναι περισσότερο εφικτό όταν η εγγραφή κι η σχετική ενημέρωση της γραμματείας (τηλ. 6988.247247) πραγματοποιηθεί έγκαιρα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο κάθε συνοδός/γονιός/κηδεμόνας είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια του Παιδιού του στους χώρους υλοποίησης του Προγράμματος.

 

ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ

 • Βήμα 1ο: Επικοινωνία με τη Γραμματεία (6988.247247 ή στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ) για επιβεβαίωση ότι υπάρχει θέση/ανοικτό τμήμα για το παιδί σας στην προτιμώμενη ημέρα παρακολούθησης.

 • Βήμα 2ο: Εφόσον γίνει επιβεβαίωση διαθεσιμότητας θέσης από τη γραμματεία, κατάθεση προκαταβολής διδάκτρων στον τραπεζικό λογαριασμό του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

  ΠΡΟΣΟΧΗ. Η εγγραφή μπορεί να πραγματοποιηθεί με κατάθεση των 100 ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς: 5202-014396-560 (ΙΒΑΝ: GR 520172 2020 0052 0201 4396 560), Δικαιούχος: Εταιρία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

  Παρακαλούμε κατά την κατάθεση στην αιτιολόγηση να αναγράφεται το όνομα του γονέα καθώς και η αιτιολογία «Baby Artist ΕΑΡΙΝΟ-.............. (όνομα παιδιού) ».

 • Βήμα 3ο - (ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΓΟΝΕΙΣ/ΠΑΙΔΙΑ):  Συμπλήρωση και αποστολή της φόρμας "ΔΕΛΤΙΟ ΕΓΓΡΑΦΗΣ – ΚΑΡΤΕΛΑ ΜΑΘΗΤΗ" στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. προκειμένου για την καταχώρηση των στοιχείων του παιδιού και γονέα/κηδεμόνα και σημείωση της προτιμώμενης μέρας παρακολούθησης του Προγράμματος.

  ΒΑΣΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:
  -
  Προσέχετε στο καταθετήριο να αναγράφετε ότι καταβάλλετε τα χρήματα για το πρόγραμμα BABY ARTIST ΕΑΡΙΝΟ.
  - Η απόδειξη των 180 ευρώ της καταβολής των διδάκτρων δίδεται στους γονείς στο τέλος του κύκλου.

Επικοινωνία με τη γραμματεία του προγράμματος.

Παρακαλούμε επικοινωνείτε με τη Γραμματεία του Προγράμματος στο τηλ. 6988.247247 για πληροφορίες κατά τις ημέρες και ώρες: Τρίτη - Τετάρτη - Πέμπτη - Παρασκευή 17.00-20.30 και Σάββατο 10.00-14.00. 

Μπορείτε επίσης να επικοινωνείτε ηλεκτρονικά στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Συνοπτική περιγραφή του προγράμματος θα βρείτε εδώ.

 

Διάρκεια - Κόστος - Έναρξη - Υλοποίηση Προγράμματος

Διάρκεια:     12 Συναντήσεις ανά Κύκλο

Κόστος:      180  Ευρώ
                     Το δεύτερο παιδί (αδερφάκι) έχει έκπτωση διδάκτρων 15%.

Έναρξη:     01/10/2015   Α' κύκλος σπουδών - Χειμερινό Εξάμηνο
                    03/02/2016   Β' κύκλος σπουδών - Εαρινό Εξάμηνο

Υλοποίηση: Δια ζώσης Εκπαίδευση

Επιστημονικά Υπεύθυνος: Στάμου Λήδα, Αν. Καθηγήτρια, Τμ. Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

 

Αναλυτική Περιγραφή

Αναλυτική περιγραφή του προγράμματος θα βρείτε εδώ .

 

 

 

 
Copyright © 2005-2018.